Entrée
One man's meat, is another man's poison...

EntréeOne man's meat, is another man's poison...

Maar er zit een keerzijde aan deze groei. Het gaat namelijk zo goed met de horeca in Nederland, dat voor al die ondernemingen nauwelijks personeel te vinden is. In een onderzoek van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) werd aan duizend leden van de vakbond gevraagd hoe zij naar de toekomst kijken. Hieruit kwam naar voren dat de helft van de leden het vinden van personeel als het grootste probleem ziet. In 2018 stonden er namelijk 23.000 vacatures open in de horeca.

De KHN maakt zich vooral grote zorgen over het gebrek aan mensen die voor langere tijd een baan in de horeca ambiëren. Het verloop in de sector is namelijk groot. Sterker nog, de meeste baanwisselingen van alle sectoren vinden plaats bij restaurants. 53% van de werknemers vertrekt al na een half jaar. Het percentage medewerkers dat jaarlijks binnen de horeca van baan verandert, is daarentegen slechts 12% is. Het overige deel is daarna dus niet meer werkzaam in de horeca, of werkloos.

Hierdoor moet een Nederlandse restauranthouder ieder jaar bijna de helft van zijn medewerkers inwerken, wat torenhoge kosten met zich meebrengt. De kosten die worden gemaakt tijdens het inwerken van medewerkers, en de nadelige effecten op de productiviteit van overige medewerkers, hebben tot gevolg dat het vervangen van een fulltime kok een kostenpost van bijna 30.000 euro is. In totaal worden de jaarlijkse kosten van het personeelsverloop geschat op 1,4 miljard euro, of te wel 6% van de gehele horeca-omzet.

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin ondernemers werden gevraagd naar het vertrouwen in hun onderneming, kwam geen positief beeld. Bij het onderzoek konden ondernemers hun vertrouwen uitdrukken in een cijfer tussen -20 en 20, waarbij 20 het meeste vertrouwen reflecteerde. Horecaondernemers gaven zichzelf in september van 2019 een 1,9; dit was de laagste stand in bijna zes jaar. Het aantal horecabedrijven dat aangaf te kampen met personeelstekort steeg bovendien naar een recordhoogte van 35 procent.

Maar het zijn vooral koks waar een tekort aan is. Uit de Arbeidsmarktmonitor 2019 bleek dat er tot 2025 jaarlijks zo’n 150.000 nieuwe mensen nodig zullen zijn in de horeca; waarvan 17.000 koks. Het probleem? Het aantal koks dat jaarlijks met een diploma uit het beroepsonderwijs stroomt is slechts 2800.

Kortom: de horeca kampt met een groot chef-tekort. Uit het aantal koks dat vanuit opleidingen instroomt, is duidelijk dat vraag en aanbod niet overeenkomen. De vraag is: waarom eigenlijk? Het antwoord blijkt vrij simpel. Het werk als chef is te onaantrekkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top