Apéritif
If heaven drops a date, open your mouth...

ApéritifIf heaven drops a date, open your mouth...

Het is bijna niet te rijmen. Er is al jaren een tekort aan horecapersoneel, maar tegelijkertijd worden horecaondernemingen massaal uit de grond gestampt. Hoe kan het toch dat, ondanks een tekort aan arbeidskrachten, er alsmaar meer hotels, restaurants en cafés worden gestart? De reden ligt bij ons: we gaan vaker uiteten.

Ga eens bij jezelf na: hoe vaak eet je buiten de deur? Hoe vaak laat je iets bezorgen? Met andere woorden: hoe vaak sla je het koken even over? Uit cijfers van het FoodService Instituut Nederland (FSIN), dat elk jaar onderzoek doet naar consumenten en hun eetgedrag, blijkt dat het vooral de nieuwe generaties zijn die vaak buiten de deur eten. Nederland telt 4,7 miljoen volwassenen die onder de Millennials (geboren tussen 1980 en 2000) en Generatie Z (geboren vanaf 2000) vallen. Dit zijn de generaties waarover onze opa’s en oma’s klagen dat we lui zijn en nergens voor hebben moeten werken. En als je deze cijfers ziet: ze hebben wel een punt.

Eetgedrag onder generaties

Nu al besteden de Millennials meer aan eten buiten de deur dan alle oudere generaties samen. Als je bedenkt dat oudere generaties vaak meer tijd én meer geld te besteden hebben, is dit een opmerkelijk gegeven. Het wordt helemaal bijzonder als je bedenkt dat Generatie Z, de generatie van beginnende studenten, zelfs nog vaker uit eten gaat. Niet gek dat de FSIN deze generaties samen bestempelt als de ‘Gemaksgeneraties’. Uit eten doe je niet meer op speciale gelegenheden zoals een verjaardag, een promotie of een jubileum. Uiteten gaan is een lifestylekeuze.

Wat je eet en drinkt, waar je dat doet, de gesprekken daarover met je vrienden (‘eet jij nog vlees?’) en de bijbehorende kiekjes voor op sociale media: het is voor twintig- en dertigers veel meer een onderdeel van hun identiteit. De horeca is de afgelopen jaren dan ook enorm veranderd om in de behoefte van deze generaties te voorzien. Het straatbeeld van de stad wordt gedomineerd door hippe eet- en drinktentjes waar je alles kunt krijgen van een banh mi (een Frans/Vietnamees stokbroodje) tot een poké bowl (Hawaïaanse gedeconstrueerde sushi). Een patatje mayo is al lang niet meer voldoende; het moet ‘instagrammable’ zijn. 

Maar wat nog belangrijker is dan het plaatje, is de prijs. Inga Blokker, voerde het onderzoek voor de FSIN uit. “Jongeren geven, ondanks dat ze vaker uit eten gaan, daar per keer een stuk minder aan uit. Bij jongeren tussen de 18 en 23 jaar gaat het nog vooral om fastfood, maar onder Millennials zijn het vooral de laagdrempelige, gemakkelijke horeca-concepten die populair zijn. Denk aan een restaurant zoals Happy Italy, waar je voor nog geen twintig euro eet en drinkt, en ook nog eens binnen een uur weer buiten bent.”

Besteding eten onder generaties

Hierdoor is de Nederlandse horecasector in de afgelopen tien jaar spectaculair gegroeid. Tussen 2010 en 2020 is het aantal horecaondernemingen gestegen van 45.100 naar 61.775; een stijging van bijna 37%. De omzet is in diezelfde periode zelfs nog harder gestegen, met 40,9%. De toegevoegde waarde van de horeca is daarmee groter dan die van de Nederlandse landbouw, visserij en bosbouw bij elkaar.

Stijging horecaondernemingen sinds 2010

Het zijn niet alleen nieuwe eetconcepten die voor deze groei zorgen, het is ook het gemak waarmee je tegenwoordig eten laat bezorgen. Fietspaden worden gedomineerd door oranje e-bikes, met daarop in oranje gehulde studenten, die de mens van maaltijden voorziet. Thuisbezorgd, met 95% van de online bestelmarkt in handen verreweg de grootste bezorgdienst in Nederland, leverde in 2019 38 miljoen maaltijden aan de deur. Met een paar drukken op de knop heb je een bestelling geplaatst en een half uur later staat je eten voor de deur. Het is hét toonbeeld van de ‘gemakscultuur’. Binnen no-time zit je met verse pizza, sushi of zelfs een stamppot op de bank, en kun je zonder een vinger te hebben uitgestoken rustig seizoen 8 van Friends verder bingen.

Ondernemers ruiken massaal geld, want naar verwachting is in 2030 het aantal Millennials en Generatie Z gestegen naar 7,2 miljoen; ongeveer de helft van de totale volwassen bevolking. Tegen die tijd zullen zij minimaal 65% van de horeca-omzet voor hun rekening nemen, en zal de gehele foodmarkt groeien van 60 (2018) naar 80 miljard euro in 2030.


One thought on “Apéritif
If heaven drops a date, open your mouth...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top